2010-04-05

En liten pad som gav stora förändringar.

Jag heter Annie och är en ryttare med rörelsehinder, jag tillbringar mesta av min tid i rullstol eller på hästryggen. Jag har en ryggmärgs skada som gör att precis ALLT gör ont. Det som hjälper mig mest är att rida och det gör jag gärna. Jag har en valack av rasen Pura Raza Española, som heter Bandido. Innan min olycka som resulterade i att jag hamnade i rullstol jobbade jag som hästkiropraktiker och tävlade på hög nivå i dressyr, vilket så klart har hjälpt mig att fungera i min nuvarande situation.

Trots att jag har en sadel som är väl anpassad efter både Bandido och mig blir jag både trött i ryggen och får ont. Att vara handikapphäst är inget enkelt jobb, han måste jobba för två, både balansera sig själv och mig. Detta påfrestar hans rygg otroligt mycket.

Jag har genom åren provat många olika dynor och paddar för att underlätta för Bandido och få ge tillbaka allt det goda han ger mig. Jag har nog provat allt som finns på marknaden, gelpad, luftpad, tempurpad, fårskinns pad och ja vissa har faktiskt fyllt ett enormt bra syfte, men jag har ändå kollat vidare.

Av en händelse fick jag kontakt med Supracors fantastiska rid pad, det började med att jag letade efter sulorna i detta speciellt stötupptagande material, jag blev glatt överraskad när jag fick höra att materialet även gjordes för rullstols sitsar och även paddar för hästryggar. Jag ville prova omedelbart vilket jag också fick göra, det här är något jag aldrig kommer ångra. När paddutprovaren kom till mitt stall var jag som vanligt vänligt intresserad men även väldigt kritisk. Jag provade att sitta på paddarna och till min förvåning så gjorde det inte ont, jag som alltid har ont av mina inflammerade sår.

Vi sadlade på Bandido, hans första reaktion var kanske inte helt lysande, han sprang som en galning och jag hade lite svårt att förstå varför, för jag satt som på moln. Fast min häst var smått tokig och sprang som han hade eld i baken så kände jag detta gör inte ont, men var ganska orolig att jag skulle få betala för det på kvällen.

Eftersom jag är en analytisk människa av naturen så funderade jag om jag känner sådan skillnad i stötdämpningen borde även Bandido känna av det. Efteråt visade det sig att han blivit lite luggad av dynan, det förvånade mig inte, Bandido får skav om det är fel schabrak eller en fel sadelgjord, det tog nog 9 sadelgjordar innan vi hittade en han inte får skav av. När jag kom hem så sa min man att jag såg så pigg ut och jag kände efter. Nää…! jag hade inte mer ont än vanligt, vilket för mig var fantastiskt, jag känner alltid av när jag gjort något mer än jag klarar av.

Dagen efter tänkte jag på hans skav och lade padden mellan schabrak och sadeln och då började Bandido att jobba som en tok, hans steg vart längre, ryggaktiviteten ökade och jag tänkte jag kommer vara döende i kväll av ryggsmärtor, men roligt är det. Men det var tvärt om, jag har inte alls lika ont. Jag hade även bättre balans och Bandido var helt underbar att rida. Dagen efter red jag nog vårt bästa dressyrpass någonsin! Vi kan ha lite problem i galoppen Bandido och jag, han spänner sig lätt och har svårt att komma igenom ordentligt, men inte denna dag han flöt fram kraftfullt och med en större arbetsiver än vanligt. Han var ordentligt svettig efter passet överallt förutom under dynan. Där var han snustorr och varje hår låg precis slätt, och han som fäller som en tok just nu.

Jag vill verkligen tacka Tina Toller och Therese Bengtsson på  Bee Back som gett mig chansen att få prova denna fantastiska produkt.

Jag är övertygad om att med denna dyna kan vi ta oss till vårt mål med Paralympics för nu slipper vi spänningar i ryggen båda jag och Bandido.

Annie Moberg